Autorijden op Bonaire

Alle informatie over autorijden op Bonaire in een overzicht

Zelf autorijden op Bonaire is is erg makkelijk. Je hebt hiervoor alleen een geldig rijbewijs nodig. Dit mag dus ook een Nederlands rijbewijs zijn. Het is leuk om zelf rond te rijden en plekjes te ontdekken. Buiten de hoofdwegen in het centrum kom je weinig verkeer tegen en meeste chauffeurs zijn erg beleefd en attent. Er zijn geen verkeerslichten op het eiland. De laatste jaren zijn er wel een aantal rotondes aangelegd.  Toch zijn er wel wat verschillen met de Nederlandse regels. Wat zijn de verschillen en hoe is het gesteld met de verkeersregels?

Slavenhuisjes Bonaire vanaf de zee gezien
Slavenhuisjes Bonaire vanaf zee gezien

Algemeen

Auto rijden op Bonaire is zeer relaxed te noemen. Op Bonaire wordt net als in Nederland rechts gereden en de meeste auto’s zijn handgeschakeld. De hoofdwegen zijn goed begaanbaar maar als je van plan bent om van de hoofdwegen af te gaan dan is een 4×4 wel aan te raden.  Pas op voor slecht wegdek op de kleinere wegen en let in het donker goed op voor mensen en dieren die langs de weg lopen of oversteken. Tip: Ga ook eens van de hoofdwegen af en volg een offroad driving trail

Verkeersregels

Anders dan in Nederland heeft rechts niet altijd voorrang. Bij een T splitsing heeft de doorgaande weg voorrang. Let dus op als je een hoofdweg op wilt rijden of van een kleinere weg af komt. Maar dit went snel. Neem nooit zomaar voorrang maar beoordeel eerst goed de situatie.  Als u een rotonde oprijd dan moet u voorrang verlenen aan verkeer dat al op de rotonde rijdt.

Langste Boom van Bonaire

Verdere verkeersregels:

  • Een autogordel is verplicht voor alle inzittende.
  • Kinderen onder de 3 moeten in een goedgekeurd kinderzitje zitten.
  • Het is niet toegestaan om met alcohol op achter het stoer te gaan.
  • Tijdens het rijden mag je geen mobiele telefoon in je hand gebruiken. Hands-free alternatief is hiervoor een oplossing.
  • Je bent verplicht om een geldig rijbewijs, auto papieren en verzekeringspapieren mee te hebben in de auto.

Verkeersborden

Verkeersborden zijn in het Nederlands en Engels met de bekende internationale symbolen. Een aantal borden komen wij in Nederland niet zo vaak tegen zoals het bord voor overstekende ezels.

Bord pas op overstekende ezels op Bonaire

Maximum snelheid

De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 40km, buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 60km. Let wel op want deze snelheden worden regelmatig overschreden aangezien er weinig controle op deze snelheid is.

Parkeren

De meeste hotels en appartementen hebben eigen parkeer gelegenheden. Als u eropuit trekt kan je op veel plekken parkeren en dit is meestal gratis. Maar er zijn ook uitzonderingen. Deze worden vaak aangegeven. Op drukke punten is het niet toegestaan om de auto te parkeren tenzij het op een parkeerplek is.

Benzinepompen

Er zijn voldoende benzinepompen op het eiland te vinden.

Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart