Bezienswaardigheden Bonaire
Ontdek de bezienswaardigheden van Bonaire hier
Ben je ook benieuwd naar de mooiste en leukste bezienswaardigheden van Bonaire en welke plekken zijn de moeite waard om te bezoeken? Zoals de naam van de website zonvakantiebonaire.nl al aangeeft, is Bonaire een perfecte zonbestemming. Ook voor duiken en snorkelen ben je hier aan het juiste adres. Ondanks dat Bonaire een klein eiland is, zijn er veel bezienswaardigheden te ontdekken. Zowel onder als boven water is het de moeite waard om je oren en ogen open te houden.Van overblijfselen uit het roerige verleden van dit eiland tot prachtige uitzichten en de mooiste onderwaterwereld. Bonaire heeft veel te bieden. Hieronder vind je de mooiste, leukste en bijzonderste plekken van Bonaire.
Zoutpannen
Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Bonaire ligt aan de zuidkant van het eiland: De wereldberoemde zoutpannen met de kleurrijke zoutmeren. Vanaf verschillende plekken op het eiland zie je de imposante zoutbergen al opdoemen. Ze zijn bereikbaar via de EEG Boulevard en je kan ze niet missen. de piramidevormige bergen van spierwit zout contrasteren prachtig met de paarse, rode en/of oranje gekleurde zoutmeren die zich aan hun voeten uitstrekken. Deze unieke kleuren ontstaan door de aanwezigheid van algen en bacteriën, waardoor de zoutpannen niet alleen een visueel spektakel zijn, maar ook een fascinerend ecosysteem vormen. Een wandeling langs de rand van deze meren biedt niet alleen adembenemende uitzichten, maar ook de kans om de natuurlijke processen achter deze kleurrijke fenomenen te ontdekken.
De door mensen aangelegde zoutpannen zijn bedoeld voor zoutwinning uit zeewater. Het zeewater wordt naar deze grote, ondiepe meren geleid. Door verdamping van het water door zon en wind blijft het gekristalliseerde zout achter. Vervolgens worden de zoutlagen met machines geoogst. Het gewonnen zout wordt via transport- en opvoerbanden naar een grote berg voor tijdelijke opslag gebracht, totdat een vrachtschip aanmeert. Daarna worden de schepen geladen via de transportbanden en de laadterminal en naar de verwerkende industrie vervoerd.
Slavenhuisjes
De in 1850 gebouwde slavenhuisjes vind je aan de EEG Boulevard op het zuidelijk deel van Bonaire. De huisjes zijn gebouwd van koraalsteen en zijn 2 bij 1,5 meter met een hoogte van 2 meter. Er zit een raamopening en een kleine deuropening in al lijken dit meer op 2 gaten in de muren. Origineel zat er een rieten dak op de huisjes die de regen amper buiten hield.
Deze huisjes vind je op 2 plekken op korte afstand van elkaar. Het verschil is de kleur. De witte slavenhuisjes staan bij de witte zoutpannen en bij de rode zoutpannen staan de gele slavenhuisjes.
De slavenhuisjes zijn gebouwd voor de slaven die in de zoutwinning werkte. Er sliepen tot wel 6 slaven in dit kleine huisje. Overdag moesten de slaven zout uit de zoutkommen hakken en deze in kruiwagens scheppen. Uit de kruiwagen werd het zout in manden overgegoten. De manden moesten de slaven op hun hoofd naar sloepen brengen die voor de kust lagen.
Fort Oranje
In het centrum van Kralendijk staat het in de zeventiende eeuw gebouwde Fort Oranje. Het fort is in 1639 in opdracht van de West-Indische Compagnie gebouwd ter bescherming en verdediging van het eiland. Het is het oudste stenen gebouw van Bonaire. Om het fort staan hoge muren met erachter 4 kanonnen die ingezet konden worden bij dreigingen van buitenaf. De kanonnen zijn echter nooit in actie gekomen. De kanonnen hebben alleen saluutschoten gelost. Tot 1837 werd het fort daadwerkelijk gebruikt als verdedigingswerk.
In 1932 werd een toren aan het fort toegevoegd, die fungeert als vuurtoren. Deze verving een ouder houten exemplaar. Het fort heeft in de twintigste eeuw verschillende functies vervuld. Onder andere de brandweer, de politie en het Openbaar Ministerie hebben Fort Oranje als onderkomen gebruikt.
Nog steeds is Fort Oranje een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bonaire en Kralendijk.
Landhuis Karpata
Landhuis Karpata (Kas Grandi) vind je aan de kustweg richting het Gotomeer bij Rincon en grenst aan het Washington Slagbaai NP. Het Landhuis is in 1868 gebouwd op de gelijknamige plantage en droeg in eerste instantie de naam Borneo. Op de plantage werden onder andere geiten gefokt voor huiden en vlees en aloë verbouwd voor de sappen.
Het gele landhuis bestaat uit een hoofdgebouw met diverse bijgebouwen. Naast het landhuis staat nog de grote buitenoven die gebruikt werd om de aloë sappen in te koken voor de export.
In de jaren tachtig is er een financiële injectie gegeven om van het landhuis een ecologisch centrum en onderzoeksstation te maken. Helaas is dit project nooit goed van de grond gekomen en is het
uiteindelijk in de jaren negentig weer gesloten. Het gebouw werd uiteindelijk weer verlaten en is jarenlang aan de elementen overgelaten. Helaas is het landhuis op dit moment in slechte staat. Hopelijk zal het landhuis in de toekomst gerestaureerd worden.
Klein Bonaire
Aan de westkust van Bonaire ligt op nog geen 800 meter van de kust Klein Bonaire. Dit halve maan vormige onbewoonde eiland is 6 vierkante kilometer groot met aan de oostkant een wit zandstrand en aan de westkant twee salina`s. In het binnenland groeien veel struiken en bomen en enige gebouwen die op het eiland staan zijn een aantal ruïnes van slavenhuisjes en een overkapping aan het strand waar de watertaxi’s aanmeren.
Klein Bonaire is de thuisbasis van karatschildpadden en groene zeeschildpadden. Af en toe bezoeken ook flamingo’s de salina’s aan de westkust. Om meer bio diversiteit op Klein Bonaire te krijgen en de bebossingen van het eiland te herstellen is er in 2006 een herbebossingsproject gestart. Hierbij werden grote vruchtdragende bomen en struiken, die niet meer op het eiland voorkwamen, geplant. Het project heeft ervoor gezorgd dat er weer diverse vogels naar het eiland teruggekeerd zijn die er al jaren niet meer kwamen. Ook zijn er weer een aantal vogelsoorten gaan broeden. Meer informatie over de flora en fauna op en rond Bonaire? Vind hier veel informatie.
Klein Bonaire is de plek voor duikers en snorkelaars
Voornamelijk voor duikers en snorkelaars is Klein Bonaire een populaire bestemming. De onderwaterwereld rondom het eiland is prachtig en misschien nog wel mooier dan de onderwaterwereld rond Bonaire. Er liggen prachtige koraalriffen met vele soorten vis en andere zeedieren. Aan de zuidkant is een pilot gestart voor het kweken van koraal. Op de bodem staan verschillende “boompjes” met gekweekt koraal die bestemd zijn om de riffen verder te herstellen. Voor de niet duikers en snorkelaars is er de onderwaterwereld is er ook een wit zandstrand “No Name beach” te vinden. Hier kan je even helemaal tot rust komen. Tevens kan er een mooie wandeling rond het eiland gemaakt worden.
Klein Bonaire is alleen bereikbaar per boot of watertaxi. De watertaxi’s vertrekken dagelijks meerdere malen per dag vanaf Kralendijk en de overtocht neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Kijk voor de actuele vertrektijden op de borden die op diverse plekken langs de pier staan of kijk op deze site. Ook is Klein Bonaire bereikbaar met een eigen boot. Er dobberen boeien waar de boot aan aangelegd kan worden. Een spectaculair fenomeen tijdens de trip zijn de vliegende vissen die soms wel 50 meter boven water kunnen zweven. Ook heb je kans om dolfijnen tegen te komen.
Goto meer
Het Goto meer (Saliña Goto), gelegen tegen het Washington Slagbaai National Park aan de noord- westkant van Bonaire is een groot zoutwater lagune. Het meer is een belangrijke broed- en leefplek voor de flamingo’s die je hier het hele jaar door kan bewonderen.
Voor een prachtig uitzicht kan je via de hoofdweg langs de lagune de afslag naar het uitzichtpunt nemen. Hier heb je een panorama uitzicht op de lagune met op de achtergrond het Washington Slagbaai National Park. Om de flamingo’s van dichtbij te bekijken kan je ook langzaam langs het meer rijden. Je kan langs het meer stoppen voor de perfecte foto maar blijf wel langs de weg. Om ze niet te laten schrikken kan je het beste in de auto blijven.
Lac Bay
Aan de zuid- oostkant van Bonaire ligt Lac Bay. Dit natuurgebied van ruim 7 vierkante kilometer is onderdeel van het Bonaire National Marine Park. Lac Bay bestaat uit een lagune met een strand en rondom mangrove. De lagune wordt beschermd door een natuurlijke koraaldam met een van de mooiste koraalriffen van Bonaire. Aan de rand van de ondiepe turkoois kleurige laguna ligt aan de ene kant het strand “Sorobon Beach” en aan de andere kant “Lac cai”.
Lac Bay is een belangrijke plek voor voor groene zeeschildpadden. De laguna is een zeer voedingsrijke plek met veel zeegras velden en dit is het lievelingseten van deze schildpadden. Verder leeft hier de bedreigde en beschermde koninginneschelp (conch) voor.
Het strand “Sorobon Beach” is een hippe hotspot voor zonaanbidders en windsurfers. Er is een beachclub met strandbedjes en er is een surfschool te vinden.
Ook voor snorkelaars is het een geliefde plek. Vanuit het strand kan je het rif bereiken die op ongeveer 500 meter van het strand ligt. Het vergt wel wat doorzettingsvermogen om er te komen. Maar het rif is de wandeling meer dan waard. Het rif is zeer divers en kleurrijk en er is volop leven. Pas wel op want het rif ligt erg ondiep.
Lac Cai is het tegenovergestelde van Sorobon. Geen hippe plek maar hier tref je voornamelijk de Bonairianen die hier komen ontspannen en genieten van muziek en lekker eten. Lac Cai is een van de beste plekken om te snorkelen met de groene zeeschildpadden. Het water kan wel wat wilder zijn en is geen plek voor beginnende zwemmers.
De mangrove van Lac Bay is een natuurgebied op zich en heeft de toepasselijke naam Mongroves. Mongroves is misschien wel het mooiste stukje natuur van Bonaire. Om deze rede krijgt de het gebied een eigen hoofdstuk die je hieronder vindt.
Mangroves
Het Mangroves natuurreservaat bevindt zich in Lac Bay National Park en is een uniek stukje natuur op Bonaire. Het mongrovebos is al ruim 850 jaar oud en bestaat uit 3 verschillende soorten mangrove bomen. Deze mangrove bomen herken je aan de wortels die boven de grond of het water uitsteken.
Mangroves is door de dichte begroeiing een zeer belangrijk gebied voor het eco systeem van zowel het eiland als het omliggende water. Het is een broedplek voor vele vissen en vogels en is om deze reden dan ook een beschermd natuurgebied. Zonder gids mag dit gebied niet betreden worden.
Er worden door diverse bureaus kajaktochten met een gids georganiseerd door het mangrove gebied. Het Mangrove Info Center Bonaire is een van de bedrijven die tochten aanbiedt. Naast het organiseren van deze tochten houdt dit centrum zich ook bezig met onderzoek van het gebied. De tochten duren ongeveer 1 a 2 uur en vaak kan je tijdens deze tocht ook nog snorkelen. Op deze manier kan je de kraamkamer van de zee met eigen ogen zien.