Beste duikplekken Bonaire

Beste duikplekken Bonaire – Thijs de Groot, 3 juni 2023 / zonvakantiebonaire.nl

Onderwaterwereld WSNP Bonaire

Bonaire staat bekend als een snorkel- en duikparadijs. Met zijn kristalheldere wateren, uitgestrekte koraalriffen en overvloed aan zeeleven biedt het eiland een onvergetelijke ervaring voor zowel snorkelaars als duikers.

Voor snorkelliefhebbers zijn de ondiepe wateren rondom Bonaire perfect om de prachtige onderwaterwereld te verkennen. Met slechts een duikbril, snorkel en zwemvliezen kun je al genieten van de kleurrijke koralen, tropische vissen en nog vele andere zeedieren. Vanaf de kust kun je de meeste snorkelplekken bereiken. Daarnaast kan je met een boot ook naar Klein Bonaire. Dit onbewoonde eiland dicht bij het hoofdeiland heeft mooie riffen met veel leven.

Voor duikers biedt Bonaire een overvloed aan duikplekken die geschikt zijn voor beginners en ervaren duikers. Er zijn vele duiklocaties te vinden die gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf de kust. Je kunt genieten van spectaculaire koraalriffen, steile wanden, kleurrijke sponzen en fascinerende wrakken.

Duiken Bonaire

Of je nou een beginnende snorkelaar bent, of een ervaren duiker, Bonaire biedt voor elk wat wils. Met zijn prachtige stranden, adembenemende duikplekken en een ongerepte onderwaterwereld is Bonaire de ideale bestemming voor iedereen die van snorkelen en duiken houdt. Wil je alles weten over snorkelen en duiken? Kijk dan op deze pagina: Snorkelen en duiken Bonaire.

Hieronder hebben wij een lijst samengesteld met de beste duik- en snorkelplekken van Bonaire. Ik moet wel zeggen dat deze lijst nog lang niet compleet is want on onze ogen heeft elke duikplek op Bonaire iets te bieden.

Candyland

In onze ogen een van de mooiste duikplekken van Bonaire. Candyland is een afgelegen duikplek met een koraalrif die in zeer goede conditie is.  Het is een ondiepe duikplek die ideaal is voor beginnende duikers. Het staat bekend om zijn prachtige koraalrif en kleurrijke zachte koralen. Je zult hier veel verschillende soorten rifvissen tegenkomen, zoals papegaaivissen, doktersvissen, steenvissen, boxvissen, trekkervis en engelvissen.

De duiksite heeft meestal weinig tot geen stroming, waardoor deze plek een ontspannen duikervaring biedt.

Candyland Bonaire

1000 Steps

Deze duikstek heeft zijn naam te danken aan de lange trap die je moet afdalen. Al zijn het maar rond de 70 traden, met jouw duikuitrusting lijken het wel 1000 treden. 1000 Steps biedt een spectaculair onderwaterlandschap met een overvloed aan harde en zachte koralen zoals hersenkoraal, slakoraal en elkhorn koraal. Je kunt hier genieten van Maanvissen, snappers, papegaaivissen, murenen, steenvissen, trompetvissen en soms zelfs schildpadden.

De duik kan uitdagend zijn vanwege de steile afdaling en de fysieke inspanning om weer omhoog te klimmen. Maar de afdaling ben je snel vergeten als je in het water ligt.

1000 Steps Bonaire

Karpata

Karpata is een van de meest populaire duikplekken op Bonaire vanwege zijn prachtige koraalformaties en opvallende onderwaterlandschap. Het biedt steile wanden, grote overhangen en uitgestrekte koraalriffen. Hier kun je een verscheidenheid aan koralen vinden, evenals sponsen en hoornkoralen. Tijdens het duiken kun je adelaarsroggen, baarzen, koraalduivels, boxvissen en soms zelfs zeeschildpadden tegenkomen.

De duikomstandigheden op Karpata zijn over het algemeen uitstekend, met meestal rustige zee en goed zicht. Boven water heeft Karpata een prachtige kustlijn, met steile kliffen en cactussen die een adembenemend landschap vormen. Zelfs als je niet aan het duiken bent is Karpata zeker een bezoek waard vanwege zijn natuurlijke schoonheid.

Karpata Bonaire

Hilma Hooker

Het wrak van de Hilma Hooker is een populaire bestemming voor ervaren duikers vanwege de diepte en de stromingen in het gebied. Het 72 meter lange vrachtschip is in 1984 gezonken en ligt op een diepte van 30 meter. Het wrak is begroeid met diverse zachte koralen en sponzen en het trekt een grote verscheidenheid aan zeeleven aan. Deze plek heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een kunstmatig rif en is de thuisbasis geworden van talrijke vissen, waaronder snappers, barracuda’s, murenen, tarponen en verschillende soorten rifvissen.

Vanwege de diepte en stroming vereist het duiken bij de Hilma Hooker enige ervaring met duiken. De duikplek is vanaf de kant te bereiken.

Helma Hooker Bonaire

Zoutpier Bonaire

De Zoutpier is een unieke duikplek waar je onder een lange pier kunt duiken die gebruikt wordt voor het laden van zout. Hier kun je een overvloed aan zeeleven vinden, zoals snappers, papegaaivissen, trompetvissen, inktvissen en soms zelfs verpleegsterhaaien. Maar Zoutpier staat vooral bekend om de vele schildpadden. Daarnaast is het ook een geweldige plek voor nachtduiken. Tijdens een nachtduik heb je kans om veel nachtdieren tegen te komen zoals octopussen, kreeften, lichtgevende kwallen en kleurrijke naaktslakken.

Duikplek Zoutpier ligt naast de zout winvelden van Bonaire. Ook boven water is het er erg mooi. De indrukwekkende zoutbergen rijzen hoog boven de grond uit.

Something Special

Duikplek Something Special ligt bij Kralendijk en staat bekend om zijn prachtige onderwaterwereld met een divers zeeleven. Het gebied staat bekend om zijn grote populatie zeepaardjes, waarvan je er mogelijk een kunt spotten tijdens je duik. Daarnaast kan je hier ook papegaaivissen, boxvissen, engelvissen, koraalduivels, murenen en soms zelfs adelaarsroggen tegenkomen. Het is een plek die duikers van alle niveaus zullen omarmen. Daarnaast is Something Special ook een geweldige plek om nachtduiken te maken. Tijdens nachtduiken kun je het nachtelijke zeeleven bekijken, zoals kleurrijke kreeften, garnalen, kwallen en nachtactieve vissen.

De duikomstandigheden bij Something Special zijn over het algemeen rustig, met goed zicht en weinig tot geen stroming. Het is een duikplek die geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde duikers.

White Slave

White Slave is een intrigerende duikplek op Bonaire. Het dankt zijn naam aan een zandstenen plateau dat doet denken aan een slavenschip. Onderwater biedt White Slave een prachtig zicht op kleurrijke koraalformaties en een verscheidenheid aan zachte en harde koralen. Tijdens het verkennen van deze duikplek kun je schildpadden, barracuda’s en grote scholen vissen tegenkomen. Met een beetje mazzel zwemt er ook nog een adelaarsroggen langs.

Je kan duikplek White Slave vinden bij de eerste (witte) slavenhuisjes op ongeveer 3 kilometer vanaf de zoutpier. Het is een plek met veel geschiedenis. Verdiep je ook eens in de geschiedenis van deze plek en bezoek de huisjes.

Margate Bay

Margate Bay is een prachtige duikstek aan de zuidwestkust van Bonaire. Het rif zelf zit vol met een grote diversiteit aan harde en zachte koralen. Ook is er veel zeeleven te vinden zoals papegaaivissen, engelvissen, murenen en adelaarsroggen.

Duikstek Margate Bay is gemakkelijk bereikbaar vanaf de kust en biedt duikers een prachtig onderwaterlandschap om te verkennen. Naast het onderwaterleven biedt Margate Bay ook een prachtig uitzicht op de kustlijn van Bonaire. Dicht bij deze duikstek ligt ook het kiteboardstrand van Bonaire.

Lac Bay

Lac Bay (Lac Cai) is de meest bekende duikstek aan de oostkant van Bonair. Het is een duikplek die wordt gekenmerkt door zijn mangrovebossen en zeegrasvelden. Aangezien het water aan deze kant van Bonaire wilder kan zijn en de stroming pittig, is deze duikplek voor de meer ervaren duiker. Duikers kunnen hier genieten van de schoonheid van de onderwaterwereld en verschillende soorten tropische vissen tegenkomen, zoals zeepaardjes, baarsen, palingen, papegaaivissen. Ik zitten er rond deze duikplek veel zeeschildpadden. Bovendien vind je misschien wel de mooiste koralen van het Bonaire.

Naast duiken en snorkelen kan je bij Lac Bay ook uitrusten op een van de mooiste stranden namelijk Sorobon. Er zijn diverse strandtentjes te vinden en je kan er windsurfen.

Lac Bay Bonaire

Alice in Wonderland

Alice in Wonderland is een betoverende duikplek die zijn naam eer aandoet. De onderwaterwereld is adembenemend met een dubbel rif bestaand uit waaierkoraal, hersenkoraal, sterkoraal en buisvormige sponsen. Je kunt er anemonen, barracudas, trompetvissen, koraalduivels, murenen en andere interessante zeedieren tegenkomen tijdens je duik

Alice in Wonderland Ligt niet ver van de zoutpier af. De duikplek is zowel voor de beginnende als de gevorderde duiker geschikt.

Duikkaart Bonaire

Elke duikplek op Bonaire heeft zijn eigen unieke kenmerken en biedt een onvergetelijke duikervaring. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de lokale duikregels en veiligheidsrichtlijnen, en indien nodig begeleiding te zoeken bij een ervaren duikgids. Zo kun je optimaal genieten van de schoonheid en diversiteit van de onderwaterwereld op deze prachtige duiklocaties.

Hieronder vind je de duikkaart van Bonaire met alle duikstekken op dit prachtige eiland.

Duikkaart Bonaire
Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart