Koraalziekte SCTLD treft rif Bonaire

Bonaire nieuws, 28 april 2023 / zonvakantiebonaire.nl

KralendijkDe zeer besmettelijke koraalziekte “Stony Coral Tissue Loss Disease” kortweg SCTLD is aangetroffen op meerdere plaatsen rond Bonaire. Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) vraagt water(sport)gebruikers om de lokale regels, voorschriften en richtlijnen die opgesteld zijn op te volgen.

SCTLD Bonaire

Recent is de aanwezigheid van SCTLD vastgesteld op meerdere plaatsen op de riffen rond Bonaire. Deze besmettelijke ziekte tast (hard)koraal aan en kan tot koraalsterfte leiden. Het verspreiden van deze ziekte kan grote ecologische gevolgen hebben voor het ecosysteem van Bonaire. De exacte oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend maar het vermoede is dat een bacterie de ziekte veroorzaakt. Er wordt door verschillende organisaties hard gezocht naar een remedie tegen de ziekte, maar op dit moment is er nog geen middel om het koraal te genezen. Wel is er een middel die de verspreiding vertraagd en hierdoor de overlevingskans van het koraal vergroot.

Inwoners en toeristen kunnen helpen om verspreiding zoveel mogelijk te beperken. Jouw hulp is belangrijk om de verspreiding van SCTLD in te dammen. Volg de richtlijnen van Stinapa op.

Hoe jij kan helpen:

  • Ontsmet na het snorkelen of duiken je uitrusting goed. Op deze video een instructie hoe je dit het beste kan doen.
  • Beperk je duiken tot een gebied per dag.
  • Duik/snorkel niet op afgesloten en besmette duikplekken.
  • Raak niks aan.
  • Stinapa heeft een kaart uitgebracht waarop de besmette gebieden aangegeven zijn. Mijd deze plekken met duiken.

Voor de meest actuele status kan je het beste kijken op de site van STINAPA Bonaire. Hier vind je het laatste nieuws. Klik hier om direct naar de site van STINAPA Bonaire te gaan.

Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart