Washington Slagbaai National Park

Lees hier alles over het Washington Slagbaai National Park Bonaire

»Terrein    »Geschiedenis    »Beheer en toegang    »Activiteiten    »Kaart

»Terrein                        »Geschiedenis   
»Beheer en toegang    »Activiteiten    
»Kaart

Het Washington Slagbaai National Park Bonaire (WSNP) ligt in het noord westen van Bonaire. Het natuurreservaat, met een grote van 5500 hectare, is het grootste National Park van de ABC eilanden. Het natuurgebied maakt onderdeel uit van het Bonaire National Marine Park. In het park vind je naast rotspartijen, zandduinen en mooie stranden ook mangrove en zoutmeren. Ook staat er nog de historische gebouwen “Boca Slagbaai”. Door de droge omgeving staan er in het park vele cactussen en dorre struiken met stekels. Het is een beschermd natuurgebied waar diverse bijzondere diersoorten zich gevestigd hebben. Je vind hier veel vogelsoorten waaronder papegaaien, parkieten en flamingo’s. Naast de vele vogels is dit ook een perfecte habitat voor reptielen. Er komen veel leguanen en hagedissen voor. De stranden zijn een erg belangrijke broedplaats voor de 4 soorten schildpadden die in dit gebied voorkomt.

Landschap offroute Bonaire met de veel cactussen

Activiteiten

Het National Park is op diverse manieren te bewonderen. Je kan er met de auto rondtrekken maar ook per mountainbike of lopend is het park goed te verkennen. Vanuit het park kan je snorkelen en duiken. De mooiste riffen liggen aan de kustlijn van dit park. Verder herbergt het park vele vogels en is dit de beste plek om vogels te spotten. Voor de avontuurlijke vakantieganger kan er van een 7 meter hoge klif gespringen worden. Maar wees wel voorzichtig en spring op het juiste punt. Ook worden er een dagtrip met gids aangeboden die alle mooie plekken van het park laat zien en alles over de geschiedenis kan vertellen. Je vind alle informatie over de Activiteiten in het bezoekerscentrum.

Terrein

In het park bevinden zich een heuvelachtig gedeelte. Dit deel is ontstaan door onderzeese vulkanische activiteit tijdens de krijt periode. Zowel de kustlijn als de natuur op dit stukje Bonaire zijn ruig te noemen. In het park kom je divers terrein tegen. Van zandduinen en strand tot mangrove en zoutpannen (saliñas). De hoogste “berg”van Bonaire is ook in het WSNP te vinden meet 241 meter.  

Geschiedenis

Washington Slagbaai National Park was het eerste beschermde gebied van de Nederlandse Antillen en is in 1969 opgericht. Met een totaal oppervlakte van ruim 5.500 hectare omvat bijna 17% van Bonaire en bestrijkt bijna de hele noord west kant van het eiland.

Bord bij de ingang van WSNP Bonaire

Oorspronkelijk werd het gebied waar het park nu ligt bewoond door Zuid Amerikanen. Tijdens de koloniale tijd bestond het gebied, waar nu het park ligt, uit 2 van de grootste plantages. Slagbaai en Washington. Deze plantages leverde houtskool, zout, aloë producten en dividivi peulen. Daarnaast werden er geiten gefokt voor de export naar onder andere Europa. Hier heeft Slagbaai ook zijn naam aan te “danken”. Slagbaai is een verbastering van slacht baai. In de baai van deze plantage werden de geiten geslacht voor de export. Er was ook een haven (Boca Slagbaai) aanwezig waar vanuit de handelsgoederen verscheept werden.

"Hier vind je de mooiste natuur van Bonaire"

Na het overlijden van de eigenaar Boy Herrera van Washington plantage viel de plantage in handen van de regering. Als voorwaarde zou dit deel van het eiland onbebouwd blijven zodat mensen van de schoonheid van het gebeid konden genieten. 19 mei 1969 werd Washington NP opgericht. Dit was het eerste natuurreservaat van de toenmalige Nederlandse Antillen. In 1979 is ook de plantage Slagbaai toegevoegd aan het nationale park en zo is het Washington Slagbaai National Park ontstaan.

Landhuis Slagbaai WSNP Bonaire

Bij Boca Slagbaai bevinden zich nog een aantal historische gebouwen waaronder een van de bekendste gebouwen van het eiland, Landhuis Slagbaai. Verder staat naast dit landhuis het Douanekantoor Slagbaai, Slachthuis Slagbaai en Zoutmagazijn Slagbaai. Deze gebouwen zijn oker geel van kleur en dateren uit 1868 en zijn de originele bouwwerken van de plantage. Ook vind je in het park de vuurtoren Seru Bentana en de ruïnes van de vuurtoren van Malmok.

Beheer en toegang

Het beheer van Washington Slagbaai National Park is in handen van Stinapa Bonaire. Deze stichting beheerd, en is verantwoordelijk voor de bescherming van de nationale parken. Zij verzorgen natuur en milieueducatie en voorlichting en doen diverse onderzoeken. Bij de ingang van het park heb je het bezoekerscentrum met een klein museum.

Het park is woensdag tot en met zondag geopend van 8.00 tot 17.00 en de toegang is tot 13.00 geopend. Voor de toegang heb je een toegangsbewijs nodig. Deze kan je bij het bezoekerscentrum verkrijgen. Kijk voor de actuele prijzen en openingstijden op de site van Stinapa Bonaire. 

Onderwaterwereld WSNP Bonaire

Kaart

Hieronder vind je de kaart van Washington Slagbaai National Park. Tevens staat er nog extra informatie op die nuttig kan zijn tijdens de verkenning van dit prachtige park in Bonaire.

Kaart van washington Slagbaai National Park (WSNP)
Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart