Snorkelen en duiken op Bonaire

Op zoek naar informatie over snorkelen en duiken op Bonaire?

»Snorkel- en duikspots    »Onderwaterwereld    »Duik- en snorkeltips    »Duikscholen    »Stinapa Nature Tag    »Duikkaart    »Vissen Bonaire

Bonaire is de snorkel- en duikbestemming bij uitstek. Bonaire telt bijna 70 duikplekken op het hoofdeiland en nog eens 23  op Klein Bonaire. De meeste van deze duik- en snorkelplekken liggen aan de westkust van het hoofdeiland en zijn direct vanaf de kant te bereiken. De onderwaterwereld is zeer divers en kleurrijk door de vele koralen en grote diversiteit aan vissen. Bonaire staat dus niet voor niks in de top 10 van beste duikbestemmingen ter wereld.

Vijlvissen rond het koraal van Bonaire

Bonaire snorkel- en duikspots

Er zijn op Bonaire ruim 60 gemarkeerde duikplekken te vinden en als je Klein Bonaire erbij optelt kom je bijna aan 90 duikspots. De duikspots worden gekenmerkt door gele stenen. Bij het begin van de kantduik vind je een gele steen met de naam van de duikspot. Als je via de kant het water in gaat, zal je zo’n zelfde gele steen vinden met de tekst “Entrance/Entree”. Hiermee wordt duidelijk gemaakt waar je het water in moet zodat men niet al het koraal vertrapt. Op de achterzijde staat veelal “Exit” omdat dit tevens de route aangeeft waar je eruit moet lopen. Op veel van deze plekken kan je ook goed snorkelen. Zo kan je veilig duiken en snorkelen op Bonaire zonder de natuur of jezelf te beschadigen. Voor een goede duikset of snorkelset kijk je op deze site.

Onderwaterwereld Bonaire

Mede doordat de wateren rondom dit prachtige eiland beschermd zijn als natuurgebied Bonaire National Marine Park, vind je hier de mooiste onderwaterwereld. Er zijn veel koraalriffen en een grote bescheidenheid aan koralen, vissen en ander zeeleven.

Duikenen snorkelen Bonaire -Zeeschildpad

Vissen en Zeedieren op Bonaire

Zodra je onder water komt valt het meteen op dat er veel leven rond Bonaire te vinden is. Er komen bijna 500 soorten vissen voor. Veel voorkomende vissen zijn onder andere de maanvis, mureen, steenvis, clownvis, schol, boxvis, kogelvis, trompetvis

Er zijn ook een aantal grote vissen zoals de barracuda, roggen, groupers en de tarpon. Er bestaat een kans dat je haaien of zelfs mantas tegenkomt. De kans hierop is het grootste aan de oostkant van het eiland. Het is zeer sterk aan te raden om alleen met een ervaren duikgids aan deze kant te duiken in verband met de sterke stroming en hoge golven. 

Naast de vele vissen is de kans ook groot dat je andere zeedieren tegenkomt. Er leven rond Bonaire ook 3 soorten zeeschildpadden, zeepaardjes, kreeften, inktvissen en kwallen voor. Vooral de zeepaardjes staan bij veel duikers en snorkelaars hoog op het verlanglijstje.

Een Zeepaardje rond het huisrif van Kralendijk, Bonaire

Koraalriffen Bonaire

Er zijn vele koraalriffen te vinden rond Bonaire. Deze riffen behoren tot een van de gezondste en mooiste ter wereld. Een koraalrif is een onderwater ecosysteem met in de basis geclusterde koralen. Rond deze koraalriffen is veel leven te vinden en herbergt zo’n rif meer dan 25% van het zeeleven. Honderden vissen, koraalrifspons, weekdieren, kwallen en algen zijn van deze koraalriffen afhankelijk. Om de koraalriffen en al het leven eromheen te beschermen is al het water rond Bonaire onderdeel van een beschermd gebied en maakt het deel uit van het Bonaire Marine Park.

Duiken en snorkelen op Bonaire kan het hele jaar door

Helaas neemt ook op deze prachtige plaats de hoeveelheid koraal af. Gelukkig is er op Bonaire een pilot gestart om 2 soorten bedreigd koraal te kweken. Het gaat hier om Elandgewei- en Hertshoornkoraal. Dit koraal is erg belangrijk voor de riffen en vormen een gewilde leefomgeving voor vele vissen en andere zeedieren. Dankzij dit nieuwe koraalherstel project en het beschermen van de huidige riffen kunnen wij hopelijk nog lang genieten van al de prachtige rif formaties onder water en de bewoners ervan.

Bonaire duiktips en snorkeltips

  • Huur een pickup en gooi al je spullen achterin. Pak de duikkaart erbij en stop op de mooiste plekken. Er is overal wel een parkeerplek te vinden.
  • Ga eens snorkelen of duiken als het donker is. De onderwaterwereld veranderd tijdens en na de schemering in een hele andere wereld. Er zijn veel zeedieren die ’s nachts actief zijn. Je ziet zeewezens oplichten door fotosynthese wat een surrealistisch schouwspel oplevert. Snorkelen kan je op eigen gelegenheid doen.  Uiteraard moet je wel goed opletten en is een goede onderwaterlamp een must. Voor duiken is het raadzaam om samen met een ervaren gids te gaan.
  • Snorkel ook eens langs de kust van Kralendijk. Hier is erg veel te zien. Met een beetje geluk kom je ook nog zeepaardjes tegen. Dicht langs de kust is al veel te zien. Iets voorbij de havenmond richting Eden Beach vind je tevens een aantal blokken met gekweekt koraal. Dit koraal wordt later op diverse plekken uitgezet.
  • Vraag tips bij een van de vele duikscholen op Bonaire. Zij weten vaak de beste plekjes en willen je graag helpen.
  • Lees ook eens de blog Snorkelen tips en tricks.
Een lichtgevende kwal tijdens een nachtduik op Boaire

Duikscholen op Bonaire

Veel mensen komen naar Bonaire om te duiken of snorkelen. Of je al vele duiken gehad hebt of nog nooit gedoken hebt, elk niveau kan hier terecht. Op heel Bonaire vind je vele duikscholen. Een aantal zitten onder een dak met een hotel of resort terwijl andere onafhankelijk zijn. Het uitzoeken van een goede duikschool is iets persoonlijks maar omdat Bonaire in de top 3 staat van duiklocaties zullen eigenlijk alle duikscholen je goed kunnen voorzien van advies.

Eind vorige eeuw is de haven van Kralendijk vernieuwd, waardoor naast vracht- en containerschepen ook grote cruiseschepen eenvoudig kunnen afmeren. Een groot deel van de inwoners leeft van de toeristische industrie.

Een duiker verkent de prachtige onderwaterwereld van Bonaire

Stinapa Nature Tag

Alle wateren en dus ook de duikplekken rondom Bonaire zijn beschermd gebied. Inclusief Klein Bonaire behoren zij tot het BNMP (Bonaire National Marine Park). De organisatie Stinapa beheerd en beschermd deze wateren. Alle activiteiten in het Bonaire National Marine Park zijn tegen betaling. Er zijn 2 tags verkrijgbaar. Voor duikers is er een ronde tag die $45,- per kalenderjaar kost. Voor alle overige activiteiten in het water rond Bonare heb je een vierkante tag nodig. Deze kost $25,-. U kunt betalen bij alle duikwinkels, bij de Stinapa kantoren of bij de activiteitenbalie van de meeste hotels. De inkomsten van deze tag komen ten goede aan het onderhoud en bescherming van deze bijzondere wereld. Vind hier de alle gegevens over de Stinapa Nature Tag.

Snorkelen in Bonaire

Duikkaart Bonaire

Klik op de kaart om deze te vergroten.

Duikkaart Bonaire

Vissen Bonaire

Klik op de kaart om deze te vergroten.

Vissen rond Bonaire
Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart