Grotten Bonaire

Vind hier de belangrijkste informatie over de grotten op Bonaire

»Grotten Bonaire    »Verkennen per gids    »Zelf verkennen    »Vleermuizen    »Bezoekersregels

Op Bonaire zijn naar schatting meer dan 300 grotten. Veel van deze grotten zijn nog niet in kaart gebracht. Grotendeels zijn het droge grotten maar er zijn ook grotten die deels onder water staan. Ondanks dat er op veel sites staat dat de grotten van Bonaire alleen met een gids te bezichtigen zijn, kan je ook zelfstandig op pad gaan. Er zijn een aantal grotten op Bonaire die je met een beetje zoeken kunt vinden. Het is wel belangrijk om voorzichtig met de grotten om te gaan en geen “souvenirs” uit de grotten mee te nemen. Toch heeft een gids grote voordelen aangezien die veel meer over de grotten weet.

In kijkje in een grot op Bonaire

De grotten van Bonaire

Er zijn 3 soorten grotten op Bonaire te vinden. Dit zijn de brandingsgrotten de veelal onder of net boven de zeespiegel te vinden zijn, de karst grotten (oplossingsgrotten) en een combinatie van beide. Sommige van de karts grotten staan deels onder kristalhelder zoet water. In de grotten zijn de mooiste formaties van stalagmieten en stalactieten te zien.

Grotten met vele kleuren op Bonaire

De natuurlijk gevormde grotten en spelonken van Bonaire zijn ontstaan door oplossing van het koraalkalksteen door water en wind invloeden. Koraalkalksteen bestaat voor een groot deel uit skeletdelen van rifbouwende koralen. Het is een relatief zicht gesteente  Vooral het veranderen van de zeespiegel heeft een grote rol gespeelt in het vormen van de grotten.

Op Bonaire zijn prachtige grotten te bewonderen

De grotten en de omgeving eromheen bieden een uniek habitat en broedplaatsen voor vele dieren zoals vleermuizen, uilen en heremietkreeften. Goed beheer en meer voorlichting over het belang van deze habitat zullen helpen om deze kwetsbare gebieden in de toekomst te beschermen. Zo kunnen we nog lang van deze unieke plekken genieten.

heremietkreef Bonaire

Grotten verkennen met gids

Op Bonaire worden er speciale gidsen opgeleid voor het geven van rondleidingen in de grotten. Deze gidsen worden onder andere geleerd om duurzaam met de grotten om te gaan tijdens het uitvoeren van rondleidingen.

De gids zorgt voor het juiste materiaal zoals touwen en zaklampen. Tijdens de tour kan de gids alles vertellen over de grotten en de flora en fauna om en in de grotten bovendien brengt de gids je op plekken waar je normaal niet komt. Zo kan je in 1 grot zwemmen en snorkelen. Anders dan in het zeewater zie je hier geen vissen maar die mis je ook niet. Je zwemt door de smalle gangen en de kamers van de grotten. Het zicht onder water is uniek door de vele stalactieten om je heen. Bekijk hier de grotverkenningstour.

Grot met ladder Bonaire

Zelf grotten van Bonaire verkennen

Ondanks dat het verboden is om de meeste grotten te bezoeken, zijn er een aantal grotten op Bonaire die je zelf kan bezoeken. Dus ben je avontuurlijk ingesteld pak dan je zaklamp en trek goede wandelschoenen aan en trek erop uit. Uiteraard mag je nergens aankomen en niks meenemen tijdens jouw bezoek. Houd er ook rekening mee dat er veel prikkelbosjes en cactussen staan in het park.

Ter hoogte van duikplek Oil Slick Leap is er een 31 hectare grote wandelpark gecreëerd. Dit park genaamd “Bonaire Cave & Karst Park” kan je vinden op het einde van de Bulevar Geb. N. Debrot net voor de duikplek. Als je rechtdoor de onverharde weg op rijdt dan zijn er aan de linker kant 2 hekken te vinden die toegang geven tot het gebied. Het park omvat 5 sinkholes en 13 grotten. Verder heeft het park 4 kilometer aan wandelpaden door het authentieke Bonairiaanse droge bos.

Bonaire grotten entree

In het gebied liggen ook een aantal grotten die verboden gebied zijn. Dit wordt vermeld met gele borden. Dit zijn de broedplaatsen (kraamkamers) voor diverse vleermuizen. De geur van de vleermuis poep zal je niet ontgaan als je langs deze grotten loopt.

In een grot is het zelfs toegestaan om te snorkelen maar betreedt deze grotten alleen met een gids. Dit is voor jouw eigen veiligheid en dat van de grotten. Bovendien heeft de gids manieren en middelen om veilig af te dalen in de grot.

Broedplaats vleermuizen Bonaire

Vleermuizen in de grotten van Bonaire

Ecologisch zijn de grotten van groot belang. De grotten zijn een belangrijke slaapplek en broedplaats voor een aantal soorten inheemse vleermuizen. Van de 8 soorten vleermuizen op Bonaire zijn 2 soorten nectar voedend. Deze vleermuizen dienen als de belangrijkste bestuiver en zaadverspreider van onder andere de lokale zuilcactussen. Zonder deze vleermuizen zal een groot deel van de flora en fauna op Bonaire verdwijnen doordat het hele eco systeem aan elkaar hangt.

Grot Bonaire

Regels bezoekers grotten op Bonaire

Bezoekers aan grotten op Bonaire dienen zich te houden aan de volgende algemene gedragsregels:

  • Kom nergens aan in en rond de grotten.  
  • De vleermuizen en andere diersoorten in de grotten worden niet verstoord.
  • Maak geen lawaai en praat zacht.
  • Er worden geen zaken permanent aangebracht in de grot en op de wanden ervan, zoals verf, kabels en touwen als geleiding.
  • De grotten worden schoon achtergelaten, dus er wordt geen afval in achtergelaten.
  • In grotten wordt niet gegeten of gerookt.
Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart