Kitesurfen op Bonaire

Bonaire is een kitesurf hotspot

»Wat is kitesurfen    »Kitesurfen op Bonaire    »Kitesurfschool     »Kitebenodigdheden

»Wat is kitesurfen                 »Kitesurfen op Bonaire
»Kitesurfschool                      »Kitebenodigdheden               

Bonaire is een uitstekende plek om te kitesurfen. De vrijwel constante passaatwind van 15 tot 25 knopen en daarbij het lekkere weer maakt van Bonaire een ideale kite-bestemming. De kitesurf hotspot is kitesurf strand “Atlantis Beach”. De wind waait op deze kitestek aflandig. Zeker voor een beginnende kiter is dit een  lastige wind omdat je van de kust afdrijft en de wind vlagerig kan zijn. Neem dus als beginner altijd les.

Kitesurfen op Bonaire

Wat is kitesurfen

Kitesurfen of kiteboarden is een sport waarbij je door gebruikmaking van de wind en een vlieger (kite) over het water getrokken wordt, terwijl je op een klein surfboard staat. Het combineert de aspecten van paragliding, surfen, windsurfen, skateboarden, snowboarden en wakeboarden. De kite zit door middel van een harnas aan je middel vast. Door middel van een bar kan je met een hand de kite besturen.

Je kan tijdens het kitesurfen ook verschillende trucjes uithalen. Zo kan je hoge sprongen maken maar er zijn ook veel trucs voor de ervaren kiter.

Kitesurfen sprong

Kitesurfen op Bonaire

Bonaire heeft een van de beste kitesurfplekken ter wereld genaamd Atlantis Beach. Atlantis kite beach is gelegen in het zuidwesten van Bonaire op ongeveer 13 kilometer van Kralendijk. De plek ligt aan de hoofdweg en is dus zeer makkelijk te bereiken. Er heerst altijd een goede vibe en er staat vaak een klassieke Amerikaanse schoolbus van een kiteschool, waar je wat drinken kan bestellen en even kan relaxen. Het strand is een zandstrand en vanaf dit strand loop je makkelijk het water in. De waterdiepte is de eerste 13 meter ongeveer 1 meter diep, waarna het wat dieper wordt. Atlantis Beach heeft een bijna constante wind met windsnelheden van 15 tot 25 knopen. Het water is er vrijwel vlak en het uitzicht is er prachtig. Ook de watertemperatuur is met een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius erg aangenaam te noemen.

Atlantis Beach is de enige plek op Bonaire waar je mag kitesurfen vanaf de kust. Op alle andere plekken rond Bonaire is bij wet vastgelegd dat je minimaal 75 meter uit de kust moet blijven. Binnen deze zone betreed je het beschermde nationale marine park (BNMP) en is het verboden om te kiten. Het beste windseizoen is tussen januari en juli, maar ook alle andere maanden is de wind gunstig.

Kitesurfen Bonaire

Kitesurfschool op Bonaire

Er zijn meerder kitescholen op Bonaire te vinden die allemaal les geven bij Atlantis Beach. Deze scholen werken volgens het internationaal erkend les systeem IKO level 1, 2 en 3. Tijdens de lessen wordt er ook gebruik gemaakt van boten om nog beter les te kunnen geven. Tevens worden deze boten gebruikt indien er iemand afdrijft.

Kitesurf benodigdheden

Als je gaat kitesurfen dan heb je uiteraard ook een uitrusting nodig. Kiteboard uitrusting is niet alleen voor het kiteboarden zelf, je hebt ook uitrusting nodig om comfort en veiligheid op het water te kunnen. Ook online kan je jouw uitrusting al voor een goede prijs kopen. klik op de link hieronder voor mooie deals.

Waar bestaat een basisuitrusting uit? Hieronder de meest essentiële onderdelen.

 • Kite (vlieger)
  De kite is een grote matrasvormige vlieger die door middel van touwen en een bar bestuurd kan worden. De buitenrand van een kite word opgepompt. Er zijn verschillende soorten en maten kites. Een kite kies je uit aan de hand van jouw niveau, de windsterkte en jouw gewicht. Als je begint kies je vaak voor een iets grotere kite zodat je met minder wind uit de voeten kan.
 • Kiteboard
  Het kiteboard is een kleine surfplank om over het water te surfen. Kiteboards zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van jouw niveau en interesses kan je het juiste board kiezen.
 • Bar met lijnen
  Om een kite te besturen heb je een kitebar met lijnen nodig. Met deze bar kan de kite met een hand bestuurd worden. Als je deze bar naar links trekt dan stuurt de kite naar links. Als je de bar naar rechts trekt dan stuurt de kite naar rechts.
 • Trapeze (ook wel harnas)
  Een trapeze behoort ook tot de basisuitrusting voor kitesurfen. Met een trapeze verbind jij jezelf met de kite zodat je veilig en zonder teveel inspanning kan kiten. Een kite heeft erg veel kracht. Deze kracht wil je natuurlijk niet de hele tijd met je armen opvangen. De trapeze zorgt ervoor dat de kracht goed verdeeld wordt over je lichaam.
 • Wetsuit
  Een wetsuit is een pak van neopreen dat jou warm houdt bij wateractiviteiten. Bovendien kan een wetsuit bijdragen aan meer drijfvermogen. Er zijn in verschillende maten en soorten wetsuits verkrijgbaar. Afhankelijk van het weer en de watertemperatuur kan je een keuze maken.
 • Pomp
  Om je kite op te kunnen pompen heb je een kitepomp nodig. In de meeste gevallen wordt de pomp bij de kite geleverd.
Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart