Snorkelen tips en tricks

Snorkeltips en tricks – Thijs de Groot, 16 maart 2023/ zonvakantiebonaire.nl

Snorkeltips Bonaire

Snorkelen is een leuke bezigheid op veel vakantiebestemmingen. En zeker op een eiland zoals Bonaire waar de onderwaterwereld adembenemend is. Met snorkelen kan je genieten van het vele onderwaterleven en de mooiste koraalriffen. De onderwaterwereld op Bonaire is zeer divers te noemen. Tijdens het snorkelen heb je kans om bijvoorbeeld schildpadden, zeepaardjes, inktvissen en een verscheidenheid aan andere vissen tegen te komen. In deze blog geef ik wat snorkel advies en tips. 

Voor nog meer informatie en snorkeltips voor Bonaire kan je op deze pagina kijken. Snorkelen en duiken Bonaire.

Wat is snorkelen

Snorkelen is een watersport waarbij je zwemt of drijft in het water met het gezicht naar beneden gericht. Om te snorkelen heb je speciale uitrusting nodig. De belangrijkste items zijn een snorkelmasker, een snorkel en vinnen. De snorkel is een ademslang waarmee je al drijvend kan blijven ademen. Je gebruikt het masker om het water uit je ogen te houden en al de prachtige onderwaterwereld te zien. Vinnen maken de set compleet zodat je jezelf door het water kunt voortbewegen.

Materiaal kopen

Er zijn online veel winkels waar je een goede snorkeluitrusting kan vinden. Bij zowel Decathlon als op Bol.com zijn veel goede sets te koop voor een goede prijs. Klik op de link hieronder om de set te kopen die bij jouw past.

De volgende tips komen mogelijk van pas bij de aankoop van jouw materiaal:

 • Koop een “droge” snorkel. Dit betekend dat er een ventiel op de bovenkant van de snorkel zit zodat er minder makkelijk water in de snorkel komt als je onder water duikt. Ook zit er een ontluchtingsventiel aan de onderkant zodat je water makkelijk weg kan blazen.
 • Zeker voor kinderen is een snorkelmasker een uitkomst. Een snorkelmasker is makkelijk in gebruik en je kan door zowel je neus als je mond blijven ademen. Het nadeel is dat duiken met zo’n masker lastiger is dan met een normale snorkel met snorkelbril.
 • Voor snorkelen worden vaak vinnen met een gesloten hiel gebruikt. Dit type vinnen zijn goedkoper en goed te gebruiken voor snorkelen. Koop hier jouw vinnen.

Voorbereiding voor snorkelen

Een goede voorbereiding kan een hoop ongemak voorkomen bij het snorkelen. Om goed voorbereid te zijn vind je hieronder diverse tips en adviezen.

 • Het eerste punt klinkt vanzelfsprekend. Een van de belangrijkste vereiste van snorkelen is dat je moet kunnen zwemmen. Als je geen sterke zwemmer bent, gebruik dan een drijfmiddel. Ofwel een opblaasbaar snorkelvest, ofwel een waternoedel. Maak je geen zorgen over hoe je eruit ziet. Comfortabel en veilig zijn is het belangrijkst.
 • Zorg dat je een goede uitrusting hebt. Met een goede snorkelset kan je volop genieten van het snorkelen.
 • Je masker hoort niet te strak te zitten. Pas de band op de achterkant aan zodat het masker comfortabel zit. Een te strak masker gaat pijn doen.
 • Gebruik vinnen (flippers). Zo kost het zwemmen veel minder energie en kan je ontspannen genieten van de onderwaterwereld.
 • Stel je snorkelmateriaal goed af en test alles voordat je het water ingaat. Je kan ook even testen en oefenen in het zwembad.
 • Probeer tips te krijgen over de mooiste snorkelplekken. Er zijn vast wel mensen in je hotel of resort die al gesnorkeld of gedoken hebben.
 • Vraag tips bij een duikschool of boek een snorkeltoer.
 • Als je een onderwatercamera hebt, vergeet deze dan niet mee te nemen! Ben je nog op zoek naar een mooie onderwatercamera? Vind hier een overzicht met veel onderwatercamera’s.
 • En misschien wel een van de belangrijkste voorbereidingen; Smeer je goed in met zonnebrand voordat je gaat snorkelen.
Vijlvissen rond het koraal van Bonaire

Het snorkelen kan beginnen

Eindelijk is het zo ver! Je gaat snorkelen. Trek je snorkeluitrusting aan en ga het water in! Onderstaand nog wat tips en tricks.

 • Ga niet alleen snorkelen als je nog niet zoveel ervaring hebt, het weer het niet toelaat of als er veel stroming is.
 • Volg het advies van de reddingsbrigade altijd op.
 • Een beslagen masker is erg vervelend. Om ervoor te zorgen dat jouw snorkelmasker niet beslaat kan je gebruik maken van Defogger. Een middel wat het beslaan voorkomt.
 • Wen even aan het water en zorg dat je ontspannen bent voordat je verder zwemt.
 • Zwem niet te snel. Niet alleen put jij jezelf uit als je snel zwemt, je mist ook vaak de mooiste dingen onder water.
 • Raak niks aan! De onderwaterwereld is erg fragiel. Aanraking kan het ecosysteem verstoren.

Na het snorkelen

Na het snorkelen is de kans groot dat je even op wilt opdrogen. Maar gooi je snorkelspullen niet zomaar neer. Hieronder volgen nog wat tips.

 • Spoel je snorkelset goed af met leidingwater. Zo voorkom je dat er zoutresten en viezigheid achterblijft waardoor je materiaal kan beschadigen.
 • Leg je snorkeluitrusting niet in de volle zon. Even laten drogen in de zon kan geen kwaad maar langdurig is niet goed voor de snorkelset.
Schildpad zwemt in zee op Bonaire

Ik hoop dat je wat aan bovenstaande tips hebt gehad en dat je een geweldig avontuur gehad hebt. Ik wens jullie veel snorkel plezier toe. Als laatste tip kan ik iedereen de onderwaterwereld van Bonaire aanraden. Enjoy!

Vissen Bonaire
Duikkaart Bonaire
Rincon Autoroutes Kaart
Tras Di Montana autoroute
Rincon Autoroutes Kaart
Bara di Karta Kaart